Att tänka på miljön hör till allas vårt ansvar. Vi kan inte längre förbruka el och vatten utan tanke på morgondagen utan måste få in ett miljötänk i vardagen. Förutom den moraliska belöningen det innebär att tänka på miljö är inte den enda aspekten. Att förbruka mer än nödvändigt innebär onödiga kostnader och straffar plånboken i onödan. Det är inte säkert att det är bra att hålla fast vid en gammal miljöbov till tvättmaskin för att slippa köpa en ny. Många äldre tvättmaskiner saknar korttidsprogram med låg energiförbrukning. Det kan också vara så att en äldre modell slukar mängder med energi oavsett vilket program du väljer. De kostnader det innebär, i form av el- och vattenförbrukning, att ha en gammal maskin gör att det kan vara väl värt att byta. Förutom att ha en ny maskin så finns det andra sätt att tvätta miljövänligt.

T20 Vitvaruservice kan hjälpa Er med några tips, ring oss om ni vill veta mer om miljövänligt tvätt.

Tvätta miljövänligt – Småsaker räknas

Undvik paniktvättningar när du inser att strumplådan börjar bli tom. Planera istället din tvätt så att du slipper köra med halvfull maskin. Kolla i instruktionerna till din tvättmaskin så du vet hur många kilo du kan stoppa i. Är du osäker på hur mycket kläderna väger kan du använda badrumsvågen. Ha gärna en tvättdag där du sorterar upp allt som behöver köras i högar för att garantera maxade maskiner. En god tvättplanering gör också att du kan använda energisnåla korttidsprogram så mycket som möjligt. Titta noga på plaggen och sortera 60 graders tvätten i två högar. En för kraftigt smutsig tvätt som behöver köras i ett fullt program samt en för det som inte är så smutsigt och kan köras i ett energisnålt snabbprogram. Till god tvättplanering hör att ta med torkningen i beräkningarna. Använd inte torktumlaren med än nödvändigt. Försök hänga upp så mycket som möjligt på torkställning. Bor du i lägenhet är det inget hinder. Det finns små torkställningar för inomhus behov att köpa för en billig peng.

T20 Vitvaruservice kan hjälpa Er med några tips, ring oss om ni vill veta mer om miljövänligt tvätt.

Tvätta miljövänligt – Dosering

En annan viktig sak är att använda rätt dosering. Ett vanligt fel många gör är att ösa på utan eftertanke vilket gärna slutar med att det blir för mycket tvättmedel. Tvätten blir inte renare ju högre dos tvättmedel som används. På tvättmedelsförpackningen finns det en doseringstabell som visar exakt hur mycket som går åt per maskin. Det gäller också att använda sig av ett bra tvättmedel. Stirra dig inte blind på priset utan kolla hur många tvättar du får ut av paketet. Kolla också om det är ett ekologiskt tvättmedel och vilka rekommendationer som finns.

T20 Vitvaruservice kan hjälpa Er med några tips, ring oss om ni vill veta mer om miljövänligt tvätt.